Ett starkare Västsverige i Europarlamentet med Anton César!
Socialdemokraterna i Göteborgsområdet presenterar vår röst för ett starkare Västsverige i Europarlamentet: Anton César!
(Socialdemokraterna i Göteborgsområdet= Partidistrikt för Socialdemokraterna i Härryda, Partille, Öckerö, Stenungsund, Tjörn, Ale, Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Kungälv och Alingsås).
Lär känna Anton César, mannen med rötterna djupt förankrade i den svenska landsbygden, men med blicken fast riktad mot Europas framtid. Hans erfarenheter spänner över både nationella och internationella arenor, vilket rustar honom väl för att adressera Västsveriges utmaningar på EU-nivå. Från det idylliska Dalarna, via småstaden Alingsås till en framträdande roll i kampen för ett säkrare och grönare Västsverige inom EU, framhäver Anton de hjärtefrågor som motiverar honom och den påverkan Sverige kan och bör ha i det europeiska samarbetet.
Hej Anton, låt oss veta lite mer om dig som person?
Anton: Jag är 43 år och bor tillsammans med min familj i den vackra småstaden Alingsås. Min bakgrund är lite blandad. Jag är uppvuxen i Smedjebacken, en bruksort i Dalarna som är ett starkt S-fäste. Men jag klassar mig efter mer än 20 år lika mycket som västsvensk. Jag har min utländska bakgrund och flerspråkigheten med mig men känner mig mest hemma och rotad på den svenska landsbygden och naturen där jag alltid står med ena foten genom fritidsintressen såsom jakt och fiske.
Vad du har för erfarenheter som du anser vara relevanta för arbete i Europarlamentet?
Jag har i hela mitt yrkesliv arbetat med internationellt samarbete och EU-frågor. I min arbetsvardag leder jag Västra Götalandsregionens externa relationer och påverkansarbete i ett nationellt perspektiv men som även har koppling till EU-frågor. Just kopplingen mellan de lokala västsvenska perspektiven och beslutsfattande på såväl nationell som EU-nivå är mitt expertområde. Inom politiken är jag internationell ledare för Socialdemokraterna i Göteborgsområdet och har ett stort engagemang för partiets internationella politik.
Vilka är dina EU-relaterade hjärtefrågor?
Det finns två frågor jag brinner lite extra för. Det ena handlar om förutsättningarna för Västsverige som Sveriges export- och industrinav. För framtidens jobb, grön tillväxt och etableringar är vi beroende av EU-lagstiftning, förbättrad infrastruktur mot omvärlden och kompetensförsörjning. Det kan handla om fordonsbranschens villkor, tullregler eller att vi behöver en starkare svensk tillverkningsindustri istället för importera allt från Kina. Vi behöver påskynda den gröna omställningen och bygga världens mest moderna batterifabriker i Västsverige. Men det får aldrig ske genom att kompromissa arbetsmiljö, ta in arbetare från andra länder med otrygga villkor eller att välfärdens yrken utarmas när vi får fler jobb inom de nya industrierna.
Min andra fråga är att vi behöver samverka mer inom EU för att stoppa knarket och all den brottslighet som vi ser i dagens Sverige. Införseln av knark behöver strypas uppströms där det framkommit att Europas hamnar är genomsyrade av kriminella nätverk. För att göra det tryggare och säkrare här hemma i Sverige behövs kompetenta politiker på plats i EU som vill stärka EU-samarbetet kring brottslighet och säkerhet.
Vilken är den mest missförstådda aspekten av EU enligt dig, och hur skulle du vilja förklara den?
Efter snart 30 års EU-medlemskap hör jag fortfarande många tala på ett sätt som att vi precis gått med i EU. Man behöver ha med sig att EU inte är någon annanstans utan EU är lika mycket här hemma som nere i Bryssel. Därför behöver vi maximera nyttan med Sveriges EU-medlemskap. Vi behöver ställa större krav på och bevaka (väst)svenska intressen i EU. Mer av Sveriges pengar som vi skickar till EU bör tillfalla västsvenska infrastruktursatsningar, miljöarbete här på hemmaplan eller svenska bönder för högre västsvensk självförsörjning gällande närodlade livsmedel.
För att avsluta med en liten lättsammare fråga: Om du kunde äta middag med vilken historisk europeisk ledare som helst, vem skulle det vara och varför?
Storbritanniens tidigare premiärminister Margaret Thatcher eftersom hennes politiska ledarskap gjort ett stort avtryck kring hur vi ser på statens roll i samhället. Idag upplever vi de negativa effekterna av den sortens privatiseringsiver som rådde på 80- och 90-talen. Kritiska samhällsfunktioner såsom energiförsörjning, vägar och järnvägar fungerar inte och staten har tappat kontrollen. Min politiska ideologi som socialdemokrat ligger väldigt långt ifrån Thatchers ideal så det hade varit intressant att utbyta tankar över en middag.