Dödsfall på arbetet
Sveriges radio presenterade i början av månaden att 28 personer hittills i år mist sitt liv på jobbet. Antalet dödsfall på arbetet hittills i år är det högsta sen 2011. Det är allvarligt.
Det handlar om en arbetare som går till jobbet, men som aldrig kommer hem igen. Förra året skedde det 40 dödsolyckor. Samtidigt skedde det 61 dödskjutningar. Båda två avskyvärda företeelser, men enbart den sistnämnda beskrivs som ett samhällsproblem och ger stora tidningsrubriker.
Inför valet gick Socialdemokraterna till val på en nollvision för dödsolyckor och dödsfall i arbetslivet som innefattade fler inspektörer på Arbetsmiljöverket, skärpa kontrollerna kopplat till arbete med asbest, ge de regionala skyddsombuden tillträde till fler arbetsplatser och skräpat påföljder vid allvarliga arbetsmiljöbrott.
Nu har vi i stället en högerkonservativ regering med M och SD i spetsen som vill avskaffa de regionala skyddsombuden, lägga ned arbetsmiljöforskningen och säger nej till en nollvision i arbetslivet. Något som på riktigt skulle hota vanliga arbetares trygghet och villkor på jobbet.
I diskussionen om dödsfall på arbetet får vi inte glömma alla de dödsfall som inträffar på grund av jobbet. Tidigare i år presenterade Arbetsmiljöverket en rapport som beräknade att det varje år dör cirka 3000 personer i förtid på grund av arbetsrelaterad dödlighet. Det handlar om stress, asbest, buller, mobbning och ihållande fysiskt tungt arbete för att nämna några riskfaktorer.
För oss socialdemokrater är en god arbetsmiljö och trygghet på jobbet en självklarhet. Ingen svensk löntagare ska behöva bli sjuk eller dö av jobbet.
Ingen ska behöva bli sjuk, skada sig eller dö av jobbet.
Vi socialdemokrater kommer outtröttligt fortsätta kämpa för en trygg och säker arbetsmiljö, för att svenska löntagare ska kunna komma hem efter jobbet – friska och hela.