Hur tar vi hand om de skolor som finns.

Denna text handlar inte om skolstrukturen. Det handlar inte om att en oenig majoritet ännu inte verkar ha tagit ett enda steg i riktning mot ett beslut om hur skolorna på Tjörn ska utformas i framtiden.

Det handlar inte om var skolorna ska ligga, storskolors vara eller icke-vara eller hur beslut efter besluts läggs på is i en evig väntan på ett beslut som gång på gång skjuts på framtiden.

Denna text handlar om hur vi tar hand om de skolor som finns här och nu för att säkra en dräglig arbetsmiljö för skolans personal och elever.  Hur vi kan säkerställa att den plats som våra barn och unga spenderar en stor del av sin vakna tid på inte riskerar att göra dem sjuka.

För de elever som går i högstadiet idag så spelar det föga roll om åtgärder tas om två till tre år, för då har de redan gått vidare i livet och lämnat grundskolan bakom sig. Hur den framtiden ser ut påverkas dock stort av vilka förutsättningar till lärande de erbjöds under sin tid i skolan.

TBAB som är det bostadsbolag som ansvarar för skolbyggnaderna på Tjörn konstaterade enligt deras ena protokoll redan hösten 2021 att de sju ventilationsaggregaten på Häggvallsskolan är i så dåligt skick att ett byte är nödvändigt.

Följande år skriver man att även om anslag beviljats för byte av ventilationen så får anläggningen hållas igång ”hjälpligt” i väntan på beslut om kommande skolstruktur.

I december 2024 skrivs det i protokoll från bolaget att åtgärder och underhåll är nödvändiga för att ventilationen skall få godkänt i kommande ventilationskontroll 2026, en kontroll som utförs vart tredje år. Trots detta och trots att personal på skolorna rapporterat om att dålig luft påverkat deras hälsa så har inget gjorts och föräldrar har inte informerats.

På Myggenäs skola är renoveringsarbete pågående på grund av att skolan är i dåligt skick, vilket inkluderar dålig luftkvalitet. Det kommer dock dröja till tidigast 2026 innan man kommer till åtgärdande av ventilationen.

Dålig luftkvalitet kan orsaka bland annat huvudvärk av varierande grad, svårigheter att koncentrera sig, astmatiska problem och hudirritationer som eksem. Besvär som en del av skolans personal alltså redan uppgett sig känna av och som det krävs bara ett besök i vissa delar av Häggvallsskolans lokaler för att påtagligt känna av detta.

I den miljön vill vi inte bara att våra unga ska vistas flera timmar om dagen utan vi förväntar oss också att de ska lära sig saker. Detta är inte avsett att vara skrämselpropaganda, som vissa kallat det, utan att vara en väckarklocka. En väckarklocka till att beslut måste fattas och verkställas omgående gällande att skolorna ska hållas i bra skick i väntan på fortsatta beslut om skolstruktur oavsett vad dessa blir.

Att renovera skolor som vissa politiska partier kanske inte ens vill hålla i bruk om några år kan ses som slöseri med pengar, men enligt mig är inga penar som satsas på att hålla våra barn friska och ger dem bästa möjliga förutsättningar i livet bortkastade.  

Emma Lennholm (S) ledamot i kommunfullmäktige.

facebook Twitter Email