Några rader mellan dagarna
Jag har aldrig varit särskilt religiös av mig. Jag är medlem i Svenska kyrkan, men ser mig själv mer som kulturellt kristen, än en troende kristen. Men i juletid händer det något. Jag vet inte om det är den kulturella inverkan, eller fokuset på gemenskap och familjen, eller de många likheter som finns i det kristna budskapet och socialdemokratin, eller att det är slutet på året och det finns en mer öppenhet för reflektion.
Men något händer.
För många betraktas julen som en tid för glädje och firande. Men det är också en tid för reflektion och uttrycka medkänsla gentemot andra. Jag skulle därför vilja uttrycka min medkänsla till några grupper.
Till alla de som jobbar under jul och nyår.
I år spenderade jag julafton på jobbet. Men det var jag inte ensam om. Fler tiotusen personer gick som vanligt upp och gick till arbetet även om det var julafton. Poliser, undersköterskor, bussförare, butiksanställda och många fler. Listan kan göras lång på löntagargrupper som får vardagen att funka, även under helgdagarna. Det finns ett citat i sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton som lyder ”ett väl utfört arbete ger en inre tillfredställelse och det är den grund varpå samhället vilar” och med det vill jag tacka alla som går till jobbet – utan er stannar Sverige!
Till kämparna i IF Metall.
I slutet av oktober månad varslade IF Metall om strejk efter att en av världens rikaste män utmanat den svenska modellen. Vi ser nu hur den samlande fackföreningsrörelsen i Sverige och våra nordiska grannländer tillsammans kraftsamlar för att försvara kollektivavtalets framtid. Det handlar om schyssta löner, en god arbetsmiljö och säkra arbetsplatser. Det är dessa värden alla de män och kvinnor som dag efter dag, i regn och i solsken, kämpar för när de står som strejkvakter utanför Teslas fabriker.
Jag träffade IF Metalls avtalssekreterare, Veli-Pekka Säikkälä, i början av december och han berättade att facket har ekonomiska resurser att fortsätta strejken 400 år till om det skulle behövas. Det svåra är att hålla modet och humöret upp hos de strejkvakter som står utanför Teslas fabriker. Jag skulle därför vilja uppmana alla att åka dit med kaffe och berätta hur viktiga de är i kampen om kollektivavtal. Läs mer om vad du kan göra för att stött IF Metall här: IF Metalls strejk på Tesla – IF Metall
Till världens barn.
Orden krig och barn är två ord som borde vara förbjudna att använda i samma mening. Trots det är det så verkligheten ser ut. Över 450 miljoner barn påverkas på olika sätt av väpnade konflikter världen över. Förmodligen har antalet barn som påverkas ökat betydligt efter Hamas terrorattack mot Israel och densammes angrepp mot palestinier i Gaza. Där bombas dagligen spädbarn av den israeliska militären som inte vill göra skillnad på militära mål och civila mål. Här måste Sverige och den svenska regeringen göra mer för att få till stånd eldupphör i Gaza.
Samtidig kidnappar ryska soldater ukrainska barn och för dem till Ryssland. Där placeras de i ryska familjer och blir berövade sin familj och sin kultur. Det är lätt att bli arg när världen ser ut som den gör och samtidigt se på när SD-regeringen skär ned på det svenska biståndet. Det svåra är att göra något åt det i praktisk handling. Tyck inte synd om världens barn som har det svårt och lever i armod – gör något åt det! Ge en gåva till Olof Palmes internationella Center (Ge en gåva – Palmecenter). Det är solidaritet i praktiken.
Till de familjer och personer som har det svårt.
För många familjer och hushåll är det extremt tufft just nu, och under 2024 väntas många fortsatt ha det ekonomiskt tufft. 1 500 000 hushåll har, enligt statistik från Swedbank, det svårt att få ihop ekonomin. 5 300 tjänster kommer att försvinna inom svensk sjukvård nästa år och alla regioner tvingas att höja avgifter och taxor. Vissa regioner tvingas till och med att höja skatten. Något som slår hårt mot hushåll som redan kämpar med dyrare mat, dyrare lån och dyrare drivmedel. Det pågår helt enkelt en kostnadskris och en sjukvårdskris i Sverige. Samtidigt har de största bankerna fram till tredje kvartalet gått med ca 130 miljarder i vinst. Det är rent ut sagt fördjävligt.
Men det går dock att prioritera annorlunda. Inför en bankskatt och vanliga hushåll hade kunnat få 10 miljarder i stöd. Sluta överkompensera friskolorna och välfärden hade kunnat få 10 miljarder mer. Strunta i att sänka skatten på plastpåsar och snus samt höja ROT-avdraget och vi hade kunnat lägga pengarna på förebyggande åtgärder. Justera jobbskatteavdraget så att den som tjänar 1,2 miljoner/år inte får något jobbskatteavdrag och vi hade kunnat lägga pengarna på kommunernas kulturskolor. Det är tydligt att en annan väg för Sverige är möjlig. Men vi behöver blir fler och starkare. Stärk vår röst så höjer vi din. Bli medlem i dag, Bli medlem nu | Socialdemokraterna.
Avslutningsvis skulle jag vilja berätta om ett viktigt budskap. Det finns nämligen ett stycke i Thessalonikerbrevet 5:11 där de kristna i Thessaloniki uppmanas att ”uppmuntra varandra och bygga varandra”. Det finns något där som känns bekant – nämligen vikten av gemenskap och solidaritet. Genom att uppmuntra och bygga varandra kan vi skapa en tilltro och gemenskap som sträcker sig bortom individuella behov och intressen. Till vad vet jag inte. Kanske sträcker det sig ända bort mot horisonten där en ny dag gryr, där kampen ännu inte är vunnen och där den nya tid ännu inte är byggd.
Jag önskar alla ett gott nytt år och god fortsättning!
Ludwig Andréasson (S) oppositionsråd.