Näringspolitik och konkurrens
Den svenska industrin ligger i framkant i omställningen och tillsammans med regeringens satsningar görs stora framsteg för elektrifieringen och digitaliseringen.
Vi pratar om satsningar för att stödja de lokala och regional arbetet för grön omställning, industriklivet, satsningar som utvecklar klimatsmart teknik och framtagandet av den största tågsatsningen i modernts. Alla satsningar som grundar sig på den klimatpolitiska uppgörelsen som majoriteten av riksdagens partier ställt sig bakom.
Det spelar faktiskt roll vem som styr landet om vi vill skapa framtidens jobb i Sverige. Vi skulle kunna ha en moderat och borgerlig statsminister som åker till Davos och beskriver den svenska industrin som ”basically gone” eller en socialdemokratisk statsminister som står upp samt tror på den svenska innovationsförmågan och nyindustrialiseringen.
Den gröna och digitala omställningen skapar nya jobb i hela Sverige och det märks! 3000 nya jobbtillfällen i Göteborg, 1000 nya jobb i Borlänge och mellan 10 000 – 15 000 nya jobb i norr.
Dessutom kommer tusentals kringjobb till dessa nya arbetstillfällen. I och med att fler jobb kommer till är det otroligt viktigt att det är schyssta jobb. Vi vet av tidigare erfarenhet att utnyttjande av arbetskraft, oschyssta villkor och svart arbetskraft kan komma på tal när det är flera led av underleverantörer. Så skall vi inte ha det.
Det råder växtvärk i norra Sverige eftersom de nya arbetstillfällena kräver fler förskoleplatser och fler bostäder. Det råder även brist på utbildad personal och det är därför omställningspaketet är så viktigt som slutits i enlighet med den principöverenskommelse mellan arbetsmarknadens parter.
Paketet kommer leda till långsiktig förbättrad flexibilitet, bättre omställningsförmåga och trygghet på arbetsmarknaden. När paketet är fullt utbyggt kommer det kosta staten 11 miljarder kronor per år. Det är mycket pengar, men möjligheten att få studera och ställa om under ett år med 80% av sin lön under utbildningsåret är också världsunikt.